Blogg: Låt hela Sverige leva!

I Ronneby kommun har politikerna bestämt sig för att inte lyssna. Trots alla rapporter som tagits fram kring hur skolorna utanför centralorten Ronneby kan bevaras utan extra kostnader har kommunpolitikerna bestämt sig för att driva igenom beslutet.

Ronneby får just nu stå som exempel för vad som verkar hända på många håll i vårt land. På nationell nivå har det tagits fram bestämmelser och riktlinjer om att behålla och utveckla för en levande landsbygd – att satsa på turistnäring, närodlat, hållbar utveckling, färre miljöförstörande transporter och att skolor ska vara nära barnen.

Vad gör kommunerna? De förstår inte dessa riktlinjer, utan agerar till favör för centralorten. Det riksdagen beslutar raserar kommunerna.

I Ronneby:

 • minskar barnkullarna i centralorten samtidigt som de ökar/består på landsbygden
 • vill därför kommunpolitikerna lägga ner högstadiet på landsbygden för att fylla de tomma lokalerna i stan
 • vill man försvaga den del av kommunen, som har tillväxt i form av företag och boende.
 • vill man lägga ner den enda F-9-skolan i kommunen, genom att ta bort högstadiet, helt emot det nationella beslut som finns med F-9-skolor som mål.
 • vill man cementera den gamla skolorganisationen enligt Läroplan 80 och menar att lärare från landets lärarhögskolan inte går att använda i organisationen. Kommunpolitikerna verkar inte veta om att skolor ska arbeta efter Läroplan 94 med F-9-skolor, vilket lärarhögskolan i över tio år har utbildat lärare för.
 • vill låta barn i Backaryd och Hallabro byta skola vart tredje år.
Annonser

1 kommentar

Filed under Vad har hänt?

One response to “Blogg: Låt hela Sverige leva!

 1. R Martin Bloom

  Den trend som man ser i Ronneby kommuns politiska styre gör att jag önskar att vi i norra delen får tillhöra Tingsryds kommun, där huvudorten är stället för de flesta av mina förrättningar och för de flesta av mina grannar. Den kommunens politiker har ju ett landsbygdperspektiv och de är mycket aktiva i att ordningsställa mark och är tillmötesgående mot inflyttande företagare. Ta Nelson’s Frö som ett exempel, de som ju praktiskt taget en gång sparkades ur Ronneby kommun när de ville utvecklas. Min norra markgräns utgörs av en stenmur och på andra sidan är jag i Tingsryd – Suck!
  RMB

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s