Blogg: Skolverket har inget ansvar

I januari 2008 gjorde Skolverket som tillsynsmyndighet en inspektion av kommunens skolor för att fastställa huruvida skolverksamheten bedrivs enligt författningar, ex. läroplan94. Skolverket skrev följande i sin rapport: ”Kommunen bör analysera de stora skillnaderna i resultat mellan skolorna och vidta åtgärder för en ökad måluppfyllelse”.

Visst är det bra att kommunen får som mål att öka kvaliteten på kommunens skolor. Problemet är bara att politikerna i Ronneby tolkar detta som att det är deras uppgift att ”jämna ut” resultaten – istället för att höja de skolor med låga värden.

Vi blev genast nyfikna på hur Skolverket tänker agera när kommunen vill lägga ner den enda F-9-skolan i kommunen och utan några åtgärder på Kallingeskolan där resultatvärden i vissa aspekter visat sig vara särskilt låga. Vi förmodade att en bredare och djupare arbete med F-9-skolor skulle tas fram för samtliga av kommunens skolor. Vi skickade därför en fråga till Skolverket. Så här svarar skolverket:

”Vi lägger oss inte i hur kommunerna organiserar sina skolor och har inte några argument i en sådan debatt. Vi utövar tillsyn i syfte att utröna om kommunen följer de författningar som finns inom skolområdet. Så länge kommunen följer författningarna, till exempel läroplanerna, har vi inga synpunkter på hur man löst det.”

Med andra ord så kommer inte felaktiga beslut hos en kommun att bli uppenbara för Skolverket förrän nästa gång de gör sin inspektion. Är det så här man bedriver kvalitetsutveckling? Genom trial and error? Och med barn och barnfamiljer som spelpjäser?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under F-9-skolor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s