Upproret har bara börjat!

Vår uppgift är att lyfta landsbygdsfrågan. Landsbygdsupproret är en löst sammansatt organisation, helt politiskt obunden. Vi jobbar för landsbygden. Däremot är det vårt arbete att granska de politiska beslut som tas och att protestera mot de beslut som vi anser riskerar att utarma landsbygden

På torsdag 27/11 är det dags för Ronneby kommunfullmäktige att besluta i Skolorganisationsfrågan. Detta förslag till omorganisation har mött massivt motstånd hos befolkningen på berörda orter.

Detta handlar inte bara om några skolor. Det här är en fråga om landsbygdens överlevnad och utveckling. Att denna fråga väcker starka känslor och berör många människor, inte bara på landsbygden utan också i staden visar den långa lista med organisationer, företag och personer som skrivit under Landsbygdsupprorets Manifest.

Därför planerar Landsbygdsupproret en namninsamling för begäran om folkomröstning i det fall förslaget till ny skolorganisation röstas igenom på torsdag. Att de drivande i frågan försöker tiga ihjäl debatt och ignorerar våra initiativ till dialog och lösning ger oss inget val. Vi måste tvinga dem att lyssna till folkets röst.

Vi arbetar för samförstånd och samverkan. Om alla jobbar åt samma håll kan HELA kommunen, länet och landet utvecklas. För god ekonomi krävs att alla resurser utnyttjas och förvaltas!

Annonser

5 kommentarer

Filed under Landsbygdsupproret

5 responses to “Upproret har bara börjat!

 1. Skolfrågan har blivit nationell!!

  Överst på Hela Sverige skall levas hemsida ligger nu
  Manifest mot landsbygdsavvecklingen med följande inledning

  2008 11 25 I Bräkne-Hoby har invånarna ilsknat till rejält över kommunens politik. Ronneby kommun planerar att lägga ner flera skolor i ytterområdena och ta bort klasserna 7-9 i kommunens enda F-9 skola. Klicka på länken. Manifest mot landsbygdsavvecklingen

  http://www.helasverige.se/doc.ccm?id=1

  Ronneby kommuns hantering av sina landsbygdsskolor kommer nu att diskuteras runt hela vårt avlånga land. Skolfrågan är oerhört laddad, och vår målsättning för knappt 14 dagar sedan att få upp den på nationell nivå är nu uppnådd.

  Sammanfattningsvis visar återigen detta vilken dynamik som finns i Landsbygdsfrågorna.

  Det visar också vilken styrka vår löst sammansatta organisation har. Hitintills har vi nått alla uppsatta mål.
  Vi genomförde en manifestation i Ronneby centrum med 1200 deltagare filmad på DVD.
  Vår ekonomigrupp belyste hela skolfrågan i en imponerande ekonomisk och pedagogisk utredning.
  Vi tvingade den politiska majoriteten att göra en kompletterande snabbutredning. Denna utredning
  visade på siffror som i stort liknade dem vi fått fram.
  Vi bestämde som nämnts ovan att lyfta skolfrågan till nationell nivå.
  Vi bestämde att skapa en seriös blogg under namnet Landsbygdsupproret.
  Vi bestämde att skapa ett manifest för landsbygden och att få ett kraftfullt stöd för detta.

  Allt detta har vi genomfört, vilket visar vilken kraft som finns på Landsbygden i Ronneby kommun.

  Ett stort tack till Er alla för Era kvalificerade insatser som gjort det möjligt att nå uppsatta mål.

  Med detta i ryggen är vi på Ronneby landsbygd helt säkra på att till slut skall vi få vår rättmätiga del av Ronneby kommuns investeringar och inte som nu lite allmosor så att vi håller oss tysta. Men allra först kämpar vi för våra skolor till klubban har fallit i kommunfullmäktige, och även om vi skulle förlora striden kommer kampen att fortsätta tills skolfrågan på landsbygden fått en bra lösning.

  Gilla

 2. Ola Pagels

  Den nya tiden har kommit till Ronneby kommun. Efter gårdagens kommunfullmäktige blir Ronneby aldrig någonsin sig likt. Den politiska majoritetens genomdrivande av nedmonteringen och nedläggningen av landsbygdsskolor i Ronneby kommun har fått landsbygden att tala med en röst.
  Skolfrågan har svetsat samman oss. För att vända den negativa utvecklingen i vår kommun och skapa tillväxt måste hela Ronneby kommun ges förutsättningar att växa inklusive dess landsbygd och våra landsbygdsskolor behållas. Detta kräver att landsbygden får sin rättmätiga del av Ronneby kommuns resurser.

  En namninsamling med en begäran att nedmonteringen av landsbygdskolorna skall stoppas kommer att startas med målsättning att visa att stödet för våra skolor är oerhört starkt. Med detta i ryggen kommer vi att begära att Ronneby kommun genomför en folkomröstning i skolfrågan.

  Slutligen Landsbygdsupproret kommer att överklaga det tagna skolbeslutet till Länsrätten.

  Gilla

 3. Lasse Bourelius

  I dagens BLT 29 nov har Jan-Anders Palmqvist uttalat sig om Hobyskolans utredning. Tydligen har han beslutat att det ska bli en snabbutredning igen. Med tanke på hur hafsig den förra var så kan man undra hur denna ska nå någon form av kvalitet på under en vecka.

  Jag hade gärna lyssnat på instruktionerna till tjänstemännen när de fick reda på att de skulle ”sno ihop” en utredning så snabbt. I mitt arbete diskuterar vi ofta hur kvaliteten i olika projekt, förstudier och utredningar ska säkras. Ofta blir en utredning man gjort också något man använder i sin personliga CV – ett bevis på att man kan göra ett bra arbete. Som tjänsteman tycker jag man ska sätta en ära i att göra ”fullgoda” produkter utifrån det beslut som finns. Annars bör man protestera.

  Under fullmäktigekvällen (jag lyssnade via webben) så togs också frågan om skattesatsen upp och där var plötsligt skolorganisationen en besparingsåtgärd. Samma sak i dagen BLT där JAP säger: – Det skulle i så fall saknas flera miljoner kronor som vi skulle vara tvungna att hämta någon annanstans.

  Detta klingar falskt! Tidigare har det ju inte varit en besparingsåtgärd utan en kvalitetshöjning. Pengarna skulle ju användas till skolfrukostar, socialpedagoger (som ingen vill ha!!) och pedagogiska hjälpmedel.

  Summa summarum. Det är för mig helt obegripligt att man agerar så här nu. Politikerföraktet ökar! Det minsta vi kan begära är att den nya utredningen görs seriöst och väl genomarbetad. Är detta konsten att begå politisk harakiri vi bevittnar?

  Gilla

 4. Ola Pagels

  Jag kunde tyvärr inte vara med på kommunfullmäktige i torsdags kväll, men följde debatten genom täta telefonsamtal med Linda och min dotter Sissa. Allra först ett stort, stort tack till Er alla som deltog vid och före kommunfullmäktige. Man känner att vårt engagemang har skapat en stark vind som blåser över hela Ronnebys landsbygd. I vindbyarna blåser det nästan storm och vi vet inte om vindstyrkan inför nästa kommunfullmäktige kan närma sig orkan.
  När jag läste BLT sent på natten före kommunfullmäktige trodde jag i min enfald att våra skolor skulle få vara kvar. Jag visste att det hängde på en röst i kommunstyrelsen. Jag var så säker så att jag till och med ringde BLT och tipsade. Vad som sedan hände är för mig obegripligt.
  Man brukar säga att man gör inte om ett misstag två gånger. Jag tror på detta och att vi den 11 december räddar Hobyskolan.
  En gammal klasskamrat som arbetat högt upp inom kommunal verksamhet anser att om Hobyskolans högstadium offras blir detta en pyrrhusseger i kolossalformat för den politiska majoriteten. Bräkne-Hoby har ett utomordentligt strategiskt läge mitt i Blekinge, fantastiska kommunikationer både på korta och långa avstånd, med 4 stycken skolor skulle Bräkne-Hoby kunna profileras som ett framtidscentrum för landsbygden och om kommunen byggde ut kommunalt vatten och avlopp ned mot kusten skulle vi kunna få en kraftig expansion i denna kommundelen.
  Det som beskrivits i den sista meningen har ett 40 tal landskapsstudenter och professorer kommit fram till i sin analys av Bräkneåns dalgång. Hur tänker man att kunna gå till val om två år med detta i bagaget?
  Vi som startat landsbygdsupproret har som övergripande målsättning att skapa tillväxt i hela Ronneby kommun, men för att uppnå detta måste också landsbygden utvecklas. Detta kan ske om den får sin rättmätiga del av utvecklingsinsatser.

  Gilla

 5. Ola Pagels Bygd i Samverkan

  Till alla boende i Hoby och Västra samt Norra kommundelen.

  Du kan visa Ditt stöd för Hobyskolans bevarande genom att närvara i Stadshuset vid kommunfullmäktige måndag kl. 18.30 då frågan om nedläggning av Hobyskolans högstadium avgörs. Missa inte denna dramatiska kväll inne i Stadshuset.

  Det är ordnat med högtalare i cafeterian, så den som vill åhöra debatten under lite lättare former kan sitta i cafeterian och fika samtidigt. Naturligt vis går det bra att sitta i fullmäktigesalen i mån av plats. Vi kommer att uppmana samtliga föreningar att närvara.

  Sedan nio månader tillbaka har det pågått ett intensivt arbete att med fakta påvisa att förslaget negativt påverkar i första hand eleverna på Hobyskolan i andra hand tillväxten i västra kommundelen och därmed hela Ronneby kommun. Ett otal Ronnebybor från vår kommundel har lagt oräkneliga timmar på att försvara våra skolor. Som Bengt Mauritzson känd radioröst radio Blekinge uttryckte det: Aldrig i Ronnebys historia har en fråga så djupt engagerat oss kommuninnevånare och gett upphov till en djupgående debatt om vår kommuns framtid.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s