Kommunens strategi är tydlig

Bandybana eller fungerande skolor nära kommuninvånarnas bostäder? Det är väl frågan. Vilken av dessa gör kommunen på lång sikt till en attraktiv kommun att bo och betala skatt i?

Visst, Ronnebys bandyspelare har inte haft samma möjligheter som andra klubbar och de suktar givetvis efter denna bana och någon helg per år kan vanliga skridskoåkare ta sig dit för allmänåkning. Och vi måste då också förmoda att investeringen i bandybanan kommer att betala sig själv genom biljettintäkter, i en stad som har ett brett intresse för bandy…? Och under de tre månader om året som vädret möjligen tillåter banan vara i bruk.

Vi har tidigt lärt oss att inte blanda äpplen och päron; alla delar av en kommun behöver insatser. Men när man vill lägga ner kommunens enda F-9-skola, vars niondeklassare har de bästa resultaten av samtliga kommunala skolor i länet, står man undrande! De styrande politikerna tänker sig att spara 2 miljoner, vilka bl a kommer att ätas upp av en ogenomtänkt skolskjutsorganisation, som kommer att kräva investeringar om den sätts i bruk.

Mot bakgrund av en skuld till Nordea på 2 miljard (T-V-Å   M-I-L-J-A-R-D-E-R skattekronor!!) och investering i en bandybana är det väldigt svårt att förstå varför man inte kan prioritera bland miljonerna på ett annat sätt. De styrande politikerna verkar skrapa pengar bland barn och landsbygd och beskyller landsbygdens krav på skolor för att skapa en skattehöjning. Det torde vara oetiskt och vulgärt att den kommun som har lägst skolpeng i länet anklagar barn och skola för att höja skatterna!

För att citera kommunens egen ekonomichef Jörn Wahlroth:

”Bakom investeringarna och upplåningen finns det naturligtvis politiska beslut.

Politikerna har valt att prioritera detta.”

För resten, stämmer det verkligen att folkpartiets ledande figur är kassör i bandyklubben? Svaret på den frågan är nej, inte i bandyklubben men väl på andra ställen.

Läs mer om bandyhistorien på www.blt.se

Läs mer om kommunens skuld på www.blt.se

Annonser

7 kommentarer

Filed under F-9-skolor, Levande Landsbygd, politiker

7 responses to “Kommunens strategi är tydlig

 1. Nils-Ingmar Thorell är kassör i Ronneby BK, men de har inte bandy på programmet. Bandyklubben heter Fredriksbergs BK. Ingen i den styrelsen har någon offentlig anknytning till Folkpartiet. Jag känner inte heller igen något namn från min tid i Folkpartiet (t o m mars 2006)

  Källor:
  http://www.ronnebybk.nu/kontakt/
  http://www.fredriksbergsbk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=39

  Gilla

 2. Ronnebybo

  Hobyskolans ombyggnad till högstadium kostade cirka 30 miljoner. Tingsgårdens ombyggnad till dagis för något år sedan cirka 5 miljoner. Återstående oavskrivet värde understiger inte 25 miljoner. Troligtvis är låneskulden lika stor. Den styrande majoritetens vill nu skrota högstadiet vilket innebär att 25 miljoner av låneskulden slänger man sophögen. Men så enkelt är det inte.
  Banken har fortfarande kvar sin fordran på kommunen. I mina ögon som kommunmedborgare borde kommunen med en så stor låneskuld i bagaget verkligen utnyttja de investeringar man har gjort. Som skattebetalare och kommunmedborgare känns inte detta sunt.

  Gilla

 3. Ericsson i Skönevik

  Jag satt i Kommunstyrelsen när ombyggnaden slutredovisades 1999 eller 2000. Vill minnas att ombyggnaden inkl skolgård gick på 34 milj. Därtill kom det även inventarier (vilka torde vara avskrivna till stor del idag). Ronnebybos påpekande är helt rimligt. Hur har denna restpost hanterats i kostnadsberäkningarna. Är de något som kommer att påföras F-6 skolan och användas som ursäkt för nya ”omorganisationer” av ”kostnadsorsaker”?

  Gilla

 4. Linda Mattisson Olsson

  Ja, det skulle inte alls förvåna mig om det kom nya omorganisationer. Något som jag och många med mig har känt är att det finns en dold agenda som vi vanliga dödliga aldrig fått se. En plan som funnits från början och med mål som ingen annan än de som gjort planen vet om. Det blir intressant att få se vad det verkligen handlar om, men känner mig rätt säker på att jag egentligen inte vill veta.

  Gilla

 5. Ronnebybo

  Mina funderingar verkar stämma eftersom de bekräftas av Ericsson i Skönevik som tydligen var med då det begav sig. Om jag inte har fel var det en allians av vänster och socialdemokrater som genomdrev att Hoby skulle få en riktig F – 9 skola. Nu låter det annorlunda. Vi Ronnebybor är inte bortskämda med investeringar i vår kommundel så det är beklagligt att de investeringar som kommer denna del till godo kastas bort på detta sätt. Som avslutning vill jag att någon ställer en fråga direkt till Jörn Wahlroth. Hur är denna post hanterad i kommunens redovisning och hur kommer den att påverka Hobyskolans kostnadsredovisning om årskurs 7 – 9 läggs ned?

  Gilla

 6. Pingback: S och V bakom investeringen av Hobyskolan F-9? « Landsbygdsupproret!

 7. Det förvånar mig mycket att det är så tyst från lärarfacken i den här frågan, men de anser kanske att de ännu inte kan ge hals.
  Som jag har förstått det ska besparingarna göras på lärartjänster, vilket troligtvis betyder att ganska många lärare i kommunen blir arbetslösa. Vad förlorar kommunen i skatteintäkter genom detta?
  För övrigt skulle det vara intressant att höra LR:s ordförande, Lars- Erik Hjort, gå emot sin frus, Inger Hjorts, utredning och förslag! Ack, denna kommun!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s