Massivt stöd!

På mycket kort tid har vi lyckats samlat in namnpåskrifter för Landsbygdsupprorets protest mot nedmonteringen av landsbygden! Men vi kan bli många fler!

Listan är nu sorterad i bokstavsordning. Gå in och se om dina familjemedlemmar, vänner, grannar och kollegor har skrivit på. Om inte; kontakta dom genast!

Annonser

1 kommentar

Filed under Landsbygdsupproret

One response to “Massivt stöd!

 1. Hela Sverige skall leva skriver på sin webbsida.

  Skolfrågan till debatt i Sörmland

  2008 11 27 Tidigare i veckan har vi berättat om hur invånarna i Bräkne-Hoby ilsknat till över kommunens planerade nedläggning av skolor i ytterområdena.2008 11 25
  Ronneby kommun planerar att lägga ner flera skolor i ytterområdena och ta bort klasserna 7-9 i kommunens enda F-9 skola. Samhällsföreningar, intresseföreningar, föräldraråd och företagare från Ronnebys landsbygd och samhällen har nu gått samman och startat Landsbygdsupproret för att stoppa avvecklingen av landsbygden.

  Nu skriver Hela Sverige skall leva att:
  I Sörmland har man samma problem.

  -Vi har två skolor som är nedläggningshotade och en som ska minska, säger Leif Pettersson som är verksamhetsledare i Sörmlands länsbygderåd.
  Leif Pettersson har idag skickat en insändare till Sörmlandstidningarna som kan läsas här.

  Nedläggning av våra skolor!
  Det är ett politiskt lågvattenmärke att hela tiden gå in och sparka på våra landsbygdsskolor.
  I många fall tror jag inte det handlar om skolan, utan att få visa sin politiska makt och få sitt namn och sin politiska bokstav publicerad. Skolan är ett kärt och känsligt ämne i varje bygd, det vet våra politiker och det utnyttjar de. Vi har alltid haft en skoldebatt om nedläggning och den drabbar nästan alltid i ytterområdet av kommunerna.
  Den politiska majoriteten som härskar i många kommuner har ofta dikterat sina villkor för att visa sitt partis ideologiska styrka, istället för att på ett demokratiskt sätt finna en god lokal lösning. Det har alltid i modern tid transporterats pengar från den lilla orten till den stora. Vi ser många av våra Kommuner som dränerar sitt omland på tillgångar till gagn för centraliseringen. Det är en av anledningarna till den pågående globala finanskrisen.
  Många små aktörer ger ett mindre sårbart samhälle än få stora!
  Har vi råd med Centralorter? Det är dyrt att underhålla och driva dessa. De kom till som handelsorter en gång i tiden. Men behöver vi dem i dag? Den frågan är lika aktuell att diskutera som om vi behöver skolorna i Floda, Sigridslund eller Näshulta!
  Drygt 30 % av befolkningen bor utanför centralorterna, många väljer ett lantligt boende för en god livskvalité och närheten till naturen och de ekologiska kretsloppen.
  Vi betalar lika mycket skatt oavsett var vi bor, det fungerade när vi hade små fria kommuner, sen kom kommunsammanslagningen och ur det har orättvisor skapats. Med dagens centralpolitiska kommunala kraftfällt borde det vara så att ju längre från centralorten du bor ju lägre skatt. Vi vet att varje barn kostar utbildningspengar, men för att komma ifrån det politiska käbblet i varje kommun borde staten ställa en lika stor skolpeng till varje barn att utbilda sig för, ungefär som barnbidraget. Detta skulle ge möjligheter för barnen och föräldrar att välja skola. Det kanske skulle ge oss andra alternativ.
  Lyft fram det unika och positiva med våra lokala skolor på landsbygden, öppna skolan för bygden och använd lokalerna till mer än skola.
  I vårt nätverk Hela Sverige Ska Leva finns en kunskapsbank med alternativa lösningar i frågan, från olika delar av landet.

  Leif Pettersson verksamhetsledare I Länsbygderåd Södermanland

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s