Landsbygden behöver de mindre skolorna

Nils Ingmar Thorell har fått kommentera skillnad i lärartäthet skola mot skola, fastän att vi vet att mindre skolor har en högre lärartäthet med mindre klasser jämfört med de stora centrala skolorna med stora klasser (fler elever/lärare). Kommentaren innehåller en siffra om 35 procent vid jämförelse mellan Hobyskolan och någon annan skola.

Använder vi oss av siffror för 2012/2013 enligt förslag A (oförändrad skolorganisation) blir jämförande siffrorna 27 respektive 32 procent.
Nils Ingmar Thorell skarvar alltså lite med siffrorna för att öka förståelsen varför omorganisationen måste genomföras. ”Se så orättvist fog-nämnden har fördelat resurserna. Det åtgärdar vi genom att lägga ned några skolor”.

När 7–9 från Hobyskolan tillförs F–9 centrala kommer det kort efter 2012/2013 vara ”knöfullt” på Snäck.
Enligt prognoserna ökar elevantalet på Espedalsskolan från 130 elever till 180. Om planerna för Droppemålaområdet faller väl ut, med inflyttning de närmaste fem åren, lär Saxemara och Skogs öka i elevantal också.
Alla dessa elever kommer att hamna på Snäck. Slutsatsen är att, som vi vet men som den styrande konstellationen inte ser: Någon gång från 2012 till 2015 måste Snäck byggas ut alternativt elever flyttas över till Kallinge och vi har två stora 7–9-skolor med allt vad det kan innebära.

Läs hela insändaren med all fakta här

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under F-9-skolor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s