Gästbloggare: Tommy Romanov

Var tredje svensk vill bo på landsbygden!

Bor du på landet? Då är många som är avundsjuka på dig. Enligt en färsk undersökning av Länsförsäkringar vill var tredje svensk bo på landsbygden!

Länsförsäkringar har intervjuat 11633 stadsbor om de drömmer om eller funderar på ett liv på landet. 29% av de tillfrågade, som samtliga bor i samhällen med över 500 invånare, svarade ja på frågan.
Undersökningen visar att det är de som är under 40 år som i störst utsträckning längtar bort från stan (kan det vara gröna vågens 70-tals barn som vill ut med sina barn?).

Av siffrorna kan man också utläsa att längtan till landet varierar i olika delar av landet. Drömmen om lantlivet är störst i Jämtlands län, tätt följt av Dalarna och Gävleborg. Man kunde kanske tro att det är i storstadslänen runt Stockholm,Göteborg och Malmö som man hittar flest som inte vill flytta från tätorten, men så är inte fallet. Dessa hittar man i stället i Blekinge län där bara 20% uppger sig har landsbygdsdrömmar (kan det bero på att ‘hela’ Blekinge är landsbygd).
Man kan naturligtvis bara spekulera i vad skillnaderna beror på. Möjligen kan drömmen om ett liv på landet vara starkare i län med stor  utflyttning. Å andra sidan har Skåne län, Göteborgs- och Bohuslän och Stockholms län relativt höga siffror. Vänder man på resonemanget så kan man konsta att 63% av svenskarna som bor i en stad eller tätort vill bo kvar. 8% har svarat ‘vet inte’.

Många drömmer om ett lugnt och fridfullt liv på landet, men det är få som tar steget. Jag tror att det i stor utsträckning är möjlgheten till ett intressant
arbete som styr var man vill bosätta sig säger Carl Henrik Ohlsson på Länsförsäkringar.

(artikeln införd i tidningen LAND 12 dec 2008).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Levande Landsbygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s