Årets nyhet 2008

En av årets största nyheter i Blekinge är enligt Blekinge Läns Tidning kampen om skolan. Kasper Wahnström, elevrådets ordförande på Hobyskolan, har fått en helsida i nyårsbilagan där han beskriver sin skola som den bästa av alla. Kasper beskriver något unikt för inte bara ungdomar i högstadieåldern, utan faktiskt också för många vuxna som måste gå till jobbet varje dag. Nämligen att han aldrig upplever det som tråkigt att gå till skolan. Som 14-åring har han fått se maktens strukturer för fösta gången och han summerar sin upplevelse på samma sätt som åtskilliga andra, både ungdomar och vuxna:

”Jag har lärt mig mycket det här året, mycket om demokrati. Men jag har också undrat hur saker är uppbyggda och om det så här det fungerar? Är det verkligen demokratiskt när man inte lyssnar på vad så många vill?” kasper

Alla som summerar året kan se hur ”det pedagogiska experimentet Hobyskolan” tagit skrämmande proportioner i politikernas ögon. Skapandet av Hobyskolans F-9-skola var menat att lära en massa luar från skogen att skriva och räkna lite bättre. Men som en doktor Frankenstein har skolan tagit fram ungdomar som tycker om att gå i skolan. Medan man på andra skolor skriker ”bränn plugget!” försvarar Hoby-ungdomarna sin skola, engagerar sig i kommunpolitik, går i demonstrationer och samlar in namnunderskrifter. Kan sådana högstadieungdomar verkligen existera? Visst är det skrämmande?!

På nyåret har man rätt att kvasivetenskapligt titta in i framtiden. Vad ser vi där? Om bara fyra år har Kasper och hans kompisar rösträtt! Om det år 2012 kommer att finnas någon anledning för ungdomar att stanna i kommunen, så kommer den politiska scenen bli nog så intressant.

Annonser

1 kommentar

Filed under F-9-skolor, skola & lärande

One response to “Årets nyhet 2008

  1. Vill påminna alla om att jag har en blogg och där kan man läsa hur denna nedmontering av landsbygden ser ut från en ungdoms ögon!

    http://kasperwahnstrom.blogg.se

    Tack & Gott nytt år!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s