Regeringen jobbar på strategi för landsbygdsutveckling

En strategi för stärkt utvecklingskraft på landsbygden

Sverige behöver fler människor som arbetar, fler jobb och ökad tillväxt. Regeringen vill aktivt driva en förnyelse som ger alla delar av landet möjlighet att växa och utvecklas av egen kraft. En strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden ska därför utarbetas och presenteras i början av 2009.

Landsbygden är en resurs som bättre måste tas tillvara. Landsbygd, såväl som tätorter och storstäder, har olika förutsättningar varför politiken måste formas så att den tar hänsyn till dessa olikheter. Utgångspunkten för ett landsbygdsstrategiskt förhållningssätt är att landsbygden är ett framtidsområde med många naturresurser som hela landet har nytta av. Livsmiljön på landsbygden kan locka allt fler boende och de som bor och verkar på landsbygden kan, med alla sina naturresurser, bli en viktig motor för att ställa om samhället till ett hållbart samhälle.

Arbetet med att utforma handlingsprogrammet är ett samarbete mellan elva departement och leds av Näringsdepartementet i nära samarbete med Jordbruksdepartementet. Varje departement ska bidra med åtgärder och förslag för utveckling av landsbygden. Detta sker i fyra arbetsgrupper med följande fokusområden:

  • Företagande, arbetskrafts- och kompetensförsörjning
  • Service, infrastruktur och kommunikationer
  • Attraktivitet, natur- och kulturmiljö, förvaltning av naturresurser, boende, lokal utveckling och demokrati samt folkhälsa
  • Kunskapsbaserad innovation

Denna text hittar vi på Regeringskansliets hemsida. Den ser nästan ut som om vi skrivit den själva.
Nu väntar vi spänt på vad denna nya strategi kommer att innehålla. En  fråga som genast tränger sig på är hur Regeringen har tänkt sig att det hela ska genomföras?
Om man som medborgare vänder sig till regeringskansliet för att klaga på sin kommun får man konsekvent svaret att regeringen inte kan lägga sig i hur kommunerna sköts, detta regleras i grundlagen. Hur har man då tänkt sig att få kommunerna med på tåget?
Det kanske är upp till oss medborgare att bana väg för den nya strategin och kanske kommer landsbygdsfrågan att segla upp som en av nästa kommunvals absolut största frågor?
Mer information hittar du på Regeringskansliet .

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Levande Landsbygd, politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s