”Så kom själva tsunamivågen”

skriver Inga-Lina Fischer, ledarskribent  i Blekinge Läns Tidning, 2009-01-06. I sin ledare tar hon upp bevakningen av vård- och omsorgspolitiken i Blekinge och summerar alla turer som uppstått kring skolan. Hon skriver:

”Skolan då? Ja, detta sorgebarn. Det började med kalabaliken kring Karlskronas skolor med för stora ytor för alltför få elever … Samtidigt som växande barnkullar ställde till det i ledet före; dagis och förskolor. Det blev akuta problem, så akuta ett hela skolplanen lades på is.”

”Sedan kom nedläggningen av skolorna i Åryd och Tostarp, för många helt obegripligt, särskilt som man antagit en plan för landsbygdsutveckling och dessutom tagit fram nya planer för bostadsbyggande i Guö, där nya villsamhällen växer fram … Men jag tror att den kampen skapade en större sammanhållning i byarna som kan föra mera gott med sig i framtiden”

”Ingen kommun undgick skolbråk, inte heller Sölvesborg och Olofström, men … Så kom själva tsunamivågen om jämförelsen ursäktas, med nedläggningen av Hoby högstadium. Om det blåste kring Jan-Olof Pettersson i Karlskrona så var det en västanfläkt jämfört med stormarna kring Nils Ingmar Thorell partibrodern som sitter på motsvarande ordförandepost i Ronneby … men en sak vet jag och det fortsätter jag att hävda med en dåres envishet:

Man kan inte i det ena sammanhanget tala salvelsefullt om landsbygdens positiva utveckling och i andra sammanhang klubba av bygdens framtid genom att lägga ner skolor. Den ekvationen går helt enkelt inte ihop.”

Läs hela ledaren på www.blt.se

Annonser

2 kommentarer

Filed under Levande Landsbygd, politiker, skola & lärande

2 responses to “”Så kom själva tsunamivågen”

  1. Ola Pagels

    Att med ena handen skapa ett landsbygdspolitiskt program och tala om landsbygdens positiva utveckling och med andra handen klubba av landsbygdens framtid genom att lägga ner våra skolor var upphovet till de stormar som svept över Ronneby kommun det sista halvåret. Vi vet nu att det finns ett oerhört engagemang för att hålla vår landsbygd levande. Detta engagemang skall vi ta tillvara och med dess hjälp skapa en positiv utveckling för vår landsbygd och därmed hela Ronneby kommun. Vi är många som hjälper till med detta men jag måste berätta om det enorma arbete som lagts ner av de som skapat vår blogg Landsbygdsupproret. Målet att få nationellt fokus på skolfrågan i vår kommun som Linda föreslog när hon ringde mig för ett par månader sedan har vi emot alla odds faktiskt nått. Det visar Aftonbladets och Hela Sverige skall levas intresse för skolfrågan. Här ligger länkarna till deras webbsidor http://www.helasverige.se/doc.ccm?id=1 http://www.aftonbladet.se/debatt/article4099724.ab

    Gilla

  2. Pingback: Landsbygdsupproret internationellt uppmärksammat « Landsbygdsupproret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s