Partipiskan viner – inte bara i Ronneby!

Ju fler historier man läser ju oftare återkommer frågan, ska den kommunala demokratin styras av partipolitiken? I den kommunala politiken har vi sedan ett antal år tillbaka personval. Det mandat personen i fråga erhåller är personligt och följer denne oavsett om han eller hon lämnar det ursprungliga partiet och fortsätter som politisk vilde eller väljer att gå med i ett annat parti.

De som får folkets förtroende får ofta det på grund av att de som röstar tror att just den personen kan tillföra något till politiken och att dennes åsikter överensstämmer med det man själv tycker.

När då partipiskan viner och ledamöter tvingas avstå från att rösta eller att ställa in sig i ledet och följa partilinjen gör man inte då åverkan på den demokrati som vi trott oss inneha? Mosar man inte då folkviljan under klacken i sin strävan att till vilket pris som helst genomdriva sina frågor?

Följande citat är hämtat ur en artikel av Lotta Gröning på Aftonbladet Debatt den 27 december 2008:
”Många funderar allvarligt på vad vi har riksdagen till och det är tveksamt om den alls är representativ för folket. De enskilda riksdagsledamöterna har dessutom i praktiken ingen makt. När partipiskan viner har de inte lov att ha en egen åsikt eller ens att tänka själva, då ska de göra som husse bestämt.”

Läs hela artikeln här: Aftonbladet Debatt

För att återigen knyta an till kommunalpolitiken så kan man med ett visst berättigande fråga sig om vi verkligen måste avlöna så många ledamöter när det skulle räcka med en från varje parti?

Och visst känner vi igen det här:

”Vem vågar trotsa partipiskan?”
Publicerad i Norrtälje Tidning, 081215

Den 10 september kungjordes att Flygskolan ska läggas ner. Med de 250 eleverna ihopträngda i andra skolor påstods att kommunen kan spara pengar och bättra på sin usla lärartäthet. Ingen seriös konsekvensanalys eller dialog med personal, föräldrar eller elever föregick beslutet.

Läs hela debattartikeln här: Norrtälje Tidning

”Partipiskan viner!”
Magnus Ahlkvist blogg, den 10 februari 2007
I dagens Enköpings-Posten och UNT kan man läsa att Solveig Zander (c) av sitt parti förbjudits att gå på nästa fullmäktigemöte, eftersom hon är mot en rivning av Stadshotellet. Centerfarbröderna har bestämt att Stadshotellet ska rivas, och jävlar den som sätter sig emot.

Jag får inte gå på fullmäktige och rösta efter min övertygelse, gruppen har bestämt att ingen får rösta emot en ny detaljplan, så då kan jag inte gå dit, säger Solveig Zander.

Läs hela inlägget här:Magnus Ahlkvists Blogg

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s