Begäran om folkomröstning lämnas idag

Det nödvändiga antalet namnunderskrifterna har nu passerats med råge!

På mycket kort tid har en handfull engagerade personer lyckats samla ihop mer än 12 % av Ronneby kommuns röstberättigade invånare. Det innebär att föräldragrupperna från Hallabro, Backaryd och Bräkne-Hoby samt Bygd i samverkan och Landsbygdsupproret nu kommer att överlämna begäran om folkomröstning till Ronneby kommunfullmäktige. Överlämnandet sker torsdagen den 15 januari kl 10.00 i Ronneby stadshus.

För att en begäran om folkomröstning ska vara giltig krävs enligt lag underskrifter från minst 5 % av de röstberättigade i kommunen. Beslut huruvida en folkomröstning ska genomföras eller ej tas av kommunfullmäktige.

Den fråga som de röstande har att ta ställning till kommer att formuleras av kommunfullmäktige. Det kommuninvånarna har skrivit under på är följande:

”Med anledning av den nya skolorganisation som den styrande majoriteten i Ronneby kommun nu driver igenom på dåligt underbyggda grunder. Beslutet innebär att flera skolor, varav tre stycken på landsbygden, läggs ner eller kraftigt försämras. I praktiken betyder det att många barn får en försämrad skolsituation, att flera byar riskerar att dö ut och i förlängningen innebär det också kraftigt försämrat befolkningsunderlag i hela kommunen. Vi vill att all omorganisation av kommunens skolor skjuts upp till efter valet 2010 och kräver att medborgarna i Ronneby kommun ska få avgöra frågan genom folkomröstning”

Det ligger förslag om ändringar i lagen, som kan komma att genomföras. En sådan förändring skulle innebära att om insamlade underskrifter når upp till 10% måste folkomröstning genomföras och kommunfullmäktige kan då inte motsätta sig ett genomförande. I dagsläget är nästan samtliga partier – socialdemokraterna, moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och miljöpartiet – postitiva till en förändring. Läs mer på Dagens samhälle.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Folkomröstning, Kommunfullmäktige, Landsbygdsupproret, Levande Landsbygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s