Den stora skoldöden – en landsbygdsfråga!

Landsbygdskrönika i fyra delar

Del 3 – Man måste se till helheten! Läs också del 1 och 2

Vad man missar i hela denna nedmonteringsprocess är helhetsbilden! Detta ord som är så otroligt populärt bland de politiker som måste genomföra ”svåra beslut”. Ofta kan man höra dem förklara att de visst har förståelse för att människor är upprörda över den ena eller andra frågan men att ”man måste se till helheten”. Men när det gäller landsbygdsskolorna väljer kommunerna att lyfta ut skolfrågan ur helhetsbilden och med envist stirrande se sig blinda på denna enda punkt. I och med det missar man vad som verkligen står på spel.

När man lägger ner eller kraftigt försämrar en skola i en by eller liten tätort så rycker man undan den grund på vilken byn står. Man tar bort all möjlighet till fortsatt framtid och utveckling för det samhälle som detta drabbar.
Glesbygdsverket är man mycket medvetna om denna problematiken så till den grad att man känt sig tvingade att ta fram en checklista
för vad man kan/bör göra om kommunen vill lägga ner skolan i en by. I den beskriver man bland annat hur nedläggningen av en liten skola som till synes rent företagsekonomiskt är dyrare än en större skola kan bli en dyr affär när man också räknar på det samhällsekonomiska perspektivet. Utflyttning är vanligt både av människor och företag, anställda blir arbetslösa, underlaget för övrig service urholkas och ökat resande riskerar att belasta miljön.
Skriften har funnits i 10 år nu och det enda som hänt sedan dess är att fler skolor lagts ner och fler och fler före detta blomstrande samhällen för en alltmer tynande tillvaro.

Annonser

1 kommentar

Filed under Levande Landsbygd, politiker, skola & lärande

One response to “Den stora skoldöden – en landsbygdsfråga!

  1. Pingback: Den stora skoldöden - en landsbygdsfråga! « Landsbygdsupproret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s