Ny grön våg i modern tappning?

Det ekologiska och närproducerade utbudet växer men fortfarande inte i takt med efterfrågan. Människor vänder sig mot långa transporter och gifter i mat och allt fler är noga med att kontrollera innehållsförteckning och ursprung på de varor man köper. På Aftonbladet Debatt den 16/1 skriver Lotta Gröning om hur fler människor längtar ut på landet, att de stora industrierna försvinner och att människor kanske är på väg att inse att störst inte alltid är bäst.

Men vi människor är ju av naturen lata och om det vi vill köpa inte finns tillgängligt så köper vi det som finns, men det finns moderna lösningar och inovativa människor. På Kalix byars hemsida hittade vi följande artikel:

Webbutik för närproducerat

KALIX NK 2008-03-18
Sedan en vecka tillbaka kan norrbottningarna handla närproducerade produkter via internet. Det har Per Holmqvist och Federico Cuellar, initiativtagare till projektet NordanSmak sett till.
–  Det finns ett stort behov av att hitta en smidig kanal som för ut de närodlade produkterna till konsumenterna, säger Per Holmqvist.
Läs hela artikeln här: Kalix Byar

Bondersbyns ekologiska lanthandel, drivs som en ekonomisk förening och har alltså startat en webbutik, NordanSmak, för dem som vill köpa närproducerat i norrbotten. Allt för att människor så smidigt som möjligt aktivt ska kunna göra det valet.
En lanthandel ställer upp som ompackningscentral och sedan körs varorna ut till olika platser där man kan hämta sin ”matkasse”.
Webbutiken har nu funnits i snart ett år och av allt att döma så har man under den tiden utökat både sortiment och kundkrets.
Förhoppningsvis får vi se fler sådana här uppfinningsrika lösningar över hela vårt avlånga land och kanske det snart blir modernt igen att värna om det vi har i vår närhet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Levande Landsbygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s