Säkerhet till och från skolan

En Hoby-föräldrar frågade Tommy Ahlqvist, verksamhetschef för skolan i Ronneby, om man kommer att tolerera att barnen står upp på tåget till och från Ronneby. Ahlqvist svarade då att det inte är acceptabelt. Detta verkar vara ett klokt uttalande, eftersom regelverk för bussar i allmänhet säger att passagerare ska sitta fastspända. Och inbromsningar och olyckor händer ju även på tåg.

Landsbygdsupproret kontaktade Länstrafiken för att höra om frågan. I den senaste räkningen är det ca 120-130 passagerare på avgångarna 7.45 och 16.00. Totalt tar tåget 229 sittande passagerare, och en snabb överslagsberäkning visar då att med 110 elever kommer tåget att bli mer än fullt. Något extra tågset kan man inte sätta in, eftersom perrongen i Bräkne-Hoby inte är tillräckligt lång. Blekingetrafiken menar att de har rätt att ha stående passagerare och som de själva säger ”utan att göra avkall på säkerheten”. De hänvisade också till att man står väldigt mycket på tågen i Malmöregionen.

Vi är många föräldrar som själva var pendlande elever på 80-talet till Skogsgårdsskolan. Då stod vi också. Det fanns inga bälten och kommunen snålade med pengar med för få bussar som följd. Detta innebar att eleverna trängdes för att komma ombord först, för att slippa stå i gången. Idag ser man detta som vansinne. Åtskilliga olyckor hände då och har hänt sedan dess med bussar. Och krav på bälten och bältesanvändning har införts på bussar i allmänhet sedan dess.

Skillnaden mot tåg är en riskbedömningsfråga. Vid svåra tågolyckor, som tack och lov sker väldigt sällan, är förödelsen och dödstalen höga. Inbromsningar däremot kan ske och är relativt harmlösa, så till vida att passagerarna sitter ner och helst då med ryggen i färdriktningen, så att de slipper slungas iväg inne i vagnen.

Ni ledamöter som beslutade om detta i kommunfullmäktige; visste ni att det är detta ni tagit beslut om? Nej, visst ja, hur skulle ni ha kunnat veta det! Att ta fram en konsekvensbeskrivning ansågs ju som onödigt!

Annonser

Lämna en kommentar

Under Kommunfullmäktige, politiker, skola & lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s