Att finta offentlighetsprincipen

Många kommuninvånare har den senaste tiden fått erfara att ”öppenhet” synes kommunen använda när de själva vill och behagar. Begreppet ”arbetsmaterial” har fått en helt annan betydelse än vad många trodde sedan tidigare. För er som inte fått det förklarat för er, så är ett ”arbetsmaterial” något som politiker och tjänstemän hänvisar till när de inte vill visa fakta eller beslut för medborgarna.

Paragraf 9, FOG-nämndens möte 19 januari 2009, innehåller förslaget om förändringar i skolorna i Backaryd och Hallabro. Så här är förslaget utformat:

”Arbetsmaterial/förslag har framtagits av rektor Peter Norlin, Bräkne-Hoby ro, i dialog med verksamhetschef Tommy Ahlquist. Muntlig redogörelse lämnades över de förslag som är att betrakta som arbetsmaterial. Slutligt förslag antas av Nämnden senast i februari månad.”

Vad innehåller detta förslag?! Som jämförelse kan nämnas att förändringsförslag för förskolan, vilket behandlas i paragraf 10, innehåller en A4-sida med förslagets innehåll.

Vad är det i detta förslag som invånarna och skattebetalarna i Ronneby inte ska få läsa?

Angående offentlighetsprincipen:

Den enskildes rättigheter läs mer på Wikipedia

Alla har i princip rätt att ta del av alla offentliga handlingar hos myndigheter och får skriva av dem, fotografera dem och liknande. Man har också rätt att få kopior, i vissa fall mot avgift enligt fastställd taxa. Kopior kan också skickas per post. Rätten omfattar bara papperskopior, myndigheten är inte skyldig att utge en digital kopia, varken via mail eller på någon typ av lagringsmedia. Däremot får myndigheten välja att ge sådan kopia när kopia begärs, om det är smidigare för myndigheten.

Man har rätt att få handlingarna anonymt. Man behöver inte heller avslöja varför man vill ha informationen, utom om det behövs för att myndigheten ska kunna bedöma om det föreligger hinder för utlämning enligt Sekretesslagen eller Personuppgiftslagen.

Handlingarna skall lämnas ut skyndsamt. Det betyder att man under normal arbetstid ska börja leta fram handlingarna genast – handlingen ska lämnas ut samma dag eller senast dagen efter. Är man på plats gäller dock ”genast”, det betyder att man ska få handlingen med en gång om inte ”betydande hinder möter”. En tjänsteman som vägrar att lämna ut en allmän handling ska samtidigt ge en besvärshänvisning, d.v.s. spontant tala om hur man kan överklaga myndighetens vägran i förvaltningsdomstol. Tjänstemannen ska alltså alltid kunna visa exakt vilken paragraf i Personuppgiftslagen eller Sekretesslagen man hänvisar till. Brott mot offentlighetsprincipen kan anmälas till Justitieombudsmannen, JO. Att vägra följa offentlighetsprincipen innebär straffrättsligt att man gör sig skyldig till tjänstefel.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s