Kontraurbanisering!

Är ett begrepp som vi inte ofta hör men som flitigt diskuterades under 1900-talets slut. Att det finns människor som vill vända på flyttlassen och bege sig från staden till landsbygden betraktas ofta som något vi landsbygdsbor hittat på men är en faktisk omständighet. Tyvärr ställer våra makthavare inte upp på en sådan omvänd ordning, vi förnekas möjligheterna att erbjuda attraktiva boenden och miljöer för dem som vill flytta. Att viljan finns att leva på landet är en sak men man söker sig inte till platser där den sociala servicen fattas.
Synen på landsbygden behöver förändras för även om vi fortfarande har  hårt arbetande lantbrukare som odlar marken och föder upp djur så är de numera i minoritet. De flesta som idag bor på vår landsbygd har en helt annan profession och många har egna företag eller pendlar till små och stora städer. Den tiden då varje hushåll på landet i viss mån var själförsörjande med höns i hönshuset, potatis på en åkerlapp och en ko i båset är borta sedan länge.

Vår landsbygd är unik, vacker och en fantastisk plats att bo på. Att satsa på landsbygden är inte en insats för några få utan en satsning för framtiden. Kontraurbaniseringen är ett faktum i många av våra europeiska länder idag. Att bo nära naturen har blivit hög status och människor söker sig till områden som kan erbjuda det de önskar. Naturnära med bibehållen service.

Hur kan det komma sig att Sverige som i övrigt så gärna ser sig som ett land som går före har så svårt att se trenden och uppfatta att landsbygden är ett starkt kort för framtiden?

Borde Svensk Landsbygd skaffa sig en egen PR konsult för att ge rätt image? Kanske är det lättare att förtå budskapet tryckt på glättat papper….

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Landsbygdsupproret, Levande Landsbygd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s