Demokrati – för folket eller för politiker?!

Nej till folkomröstning! Frågan avgjordes ikväll efter en lång debatt och votering.  24–23 med en nedlagd röst av kd.

Argumenten mot en folkomröstning var många, men de mest framträdande var den förskjutning av demokratibegreppet som debattörerna mot folkomröstingen gav prov på. Kerstin Johansson hävdade med bestämdhet att demokrati endast finns vart fjärde år och Peter Bowin menade att de som röstat på honom måste tolerera att han kan ta fel beslut, eftersom han ändå blivit vald. Han kan alltså inte se sig själv ha något slags ansvar inför sina väljare, att lyssna till det som händer i samhället och de behov som uppstår bland folket.

Bowin kunde denna kväll (återigen) inte låta bli att citera ett stycke ur Liftarens guide till Galaxen och menade att frågan varit felaktigt ställd: ”Vill du som politiker sluta fatta beslut fram till valet 2010? NEJ!” skrek han. Vad han verkligen menade med detta kan vi endast tolka. Menar han att om man låter en folkomröstning gå igenom nu, så kommer alla frågor att leda till folkomröstning? Detta är i och för sig helt logiskt om politikerna ytterst sällan agerar efter sina väljares behov.

Frågan om folkomröstning har hela tiden behandlats av politikerna som grus i maskineriet, något som inte alls borde finnas där. Det är kanske dags att upplysa våra kommunpolitiker om att rätten att begära folkomröstning är ett demokratiskt verktyg. Ett instrument som är reglerat i kommunallagen (5 kap. 23 §).

Om man som både Johansson och Bowin uttrycker en oro om att politikerns röst kan skadas av en folkomröstning måste man fråga sig varför folkomröstningen som ett demokratiskt instrument över huvud taget finns inskrivet i våra grundlag! Tvärtom, talar politiker på högre nivåer om att stärka folkomröstningen med att göra den tvingande om antalet underskrifter överstiger 10%.

Att Ulla Svensson lade ner sin röst är väl ingen kioskvältare precis. Hon har ju hela tiden hållit sin linje! Däremot är det ingen som begriper vad denna linje egentligen är…

Den långa debatten är ett bevis på att det fanns en stor osäkerhet inför framtiden. Ronny Pettersson (v), återkom flera gånger till friskolan som beviljats etablering: ”Vi vet inte hur situationen ser ut till hösten, vi kanske har en friskola då, vilket Gud förbjude!”

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Folkomröstning, Kommunen, Kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s