Så kom den äntligen…

Den nya strategin för landsbygdens utveckling. Den är 189 sidor lång och åtminstone rubrikerna innehåller sådana saker som ”service” och ”välfärd” men vi lovar att ge er en fullständig rapport om vår åsikt senare i veckan. Tillsvidare kan ni nedan läsa regeringen inledning till skrivelsen som vi utan att skämmas har saxat direkt från regeringen.se eftersom det ser ut som om den mesta inspirationen är hämtad direkt från vårt manifest.

”Ny strategi för landsbygdernas tillväxt

Regeringen presenterar idag en helt ny strategi för landsbygdernas tillväxt. Dokumentet är ett unikt samlat grepp för att stärka utvecklingskraften och skapa förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet.

– Landsbygdsstrategin innebär ett tydligt värderingsskifte i synen på landsbygderna, den är varken ett museum eller en tärande sektor i svensk ekonomi. Vi ser landsbygdernas möjlighet till utveckling, och att bli en motor i jobbskapande och tillväxt, säger näringsminister Maud Olofsson.

I strategin lyfts de faktorer fram som är en förutsättning för att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygderna. Det handlar exempelvis om förutsättningar för företagande, infrastruktur, tillgång till poliser och grundläggande service som post och bank.

– I en tid av omställning kan landsbygderna spela en avgörande roll för utvecklingen av ett hållbart samhälle, bland annat genom den ökade efterfrågan på förnybar energi. Andra områden med stor potential på landsbygderna är en ökad turism, den stora mängden mikro- och småföretag och den stora rikedomen på naturresurser, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Regeringen kommer att arbeta vidare med landsbygdsperspektivet integrerat i alla politikområden och tillsätter en arbetsgrupp som kommer att ledas av närings- och jordbruksdepartementen. På så vis skapas en organisation för en modern och tillväxtinriktad politik för Sveriges landsbygder.

Arbetet med strategin har föregåtts av kontakter med och inspel från en rad olika organisationer runt om i landet.

Läs hela skrivelsen här: Regeringen

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Levande Landsbygd, politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s