Same, same but different..

Idag skriver Lotta Gröning på Aftonbladets debattsida om hur de i hennes hembygd gjort stora insatser för att rädda skolan, komma med idéer för att hela kommunen ska utvecklas och för att rädda det som räddas kan. Detta är något vi kan relatera till och känna igen. I Lottas fall har hon och hennes medkämpar faktiskt en fördel, deras politiker är “tillmötesgående”, men hon påpekar också att man trots det försöker bromsa sig ur en svår kurva och att det kan få tragiska konsekvenser för den lilla kommunen.

Landsbygdsupproret har upprepat det som ett mantra under vintern, tänk om man i stället utnyttjat denna otroliga drivkraft och det obändiga engagemang som dessa utomstadsmänniskor besitter. Kraften i att vilja något mer och skapa något nytt ur det gamla.

Om vi drar det hela ett steg längre och ser till vad det skulle innebära för landet Sverige om alla dessa företag som har sin bas i mindre tätorter och landsbygd, skulle se sig tvungna till att lägga ner sin verksamhet för att förutsättningarna inte längre finns för att verka, leva och bo i den miljön.

Vad blir summan av den kalkylen och hur är det meningen att något ska utvecklas när etablissemanget med näbbar och klor försvarar ett synsätt som förespråkar att större delen av Sveriges yta skall betraktas med 200 år gamla glasögon?

Många är de kommuner som för att klara de bistra tiderna skär i sina ytterkanter för att bevara kärnan så intakt som möjligt. Frågan är bara, hur fungerar en kropp utan fingrar, tår och huvud?

Annonser

1 kommentar

Filed under Levande Landsbygd, politiker

One response to “Same, same but different..

  1. Bloggen Landsbygdsupproret.

    Tack Linda och övriga redaktionen för alla intressanta inlägg. Vi i Bygd i Samverkan följer Er blogg med största intresse. Ni tar upp och analyserar en mängd frågor runt den verklighet som finns på landsbygden. Bygd i Samverkan kommer på alla sätt stötta Ert arbete med att upprätthålla och vidareutveckla bloggen. Vi kommer också att arbeta för att göra bloggen känd i skilda sammanhang. Vi tror att det är denna öppna debatt som öppnar nya spännande möjligheter att utveckla landsbygden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s