Skolan blir den stora valfrågan!

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort framgår det att hela 73 procent av väljarna anser att staten bör ta över ansvaret för skolan.

  • 89 procent anser att den svenska skolan (trots lagstiftning) inte är likvärdig. Skolans kvalitet skiftar betänkligt både mellan olika kommuner och inom kommunerna.
  • 60 procent av de tillfrågade är positiva till friskolor.

Att ha en valmöjlighet uppskattas och friskolorna kan erbjuda en annorlunda pedagogik och nya tankesätt. De har på somliga ställen blivit enda alternativet till en dålig kommunal skola.

Håkan Boström skriver idag på DN:s ledarsida att:

”Kommunaliseringen kan i efterhand sägas ha blivit ett misslyckande. Kommunerna – vars verksamhet länge dominerades av socialtjänsten – har haft ett omsorgsperspektiv även på skolan. Kvalitet och kunskap har inte prioriterats.

Skolan har i stället tvingats att konkurrera med all annan kommunal verksamhet om allt knappare resurser. Följden har bland annat blivit att lärarnas löner fortsatt att halka efter. Sverige konkurrerar i dag med Moldavien om att ha Europas lägsta lärarlöner – vilket kan kontrasteras mot att en adjunkt på 1960-talet hade lön i paritet med en riksdagsledamot.” och vidare ”Svenska folkets positiva inställning till friskolor men negativa inställning till att staten dragit sig tillbaka på skolområdet, avspeglar helt enkelt det senaste årtiondets verklighet. Det finns anledning för politikerna att lyssna.”  Läs hela artikeln här: DN

Vi på Landsbygdsupproret håller med Håkan Boström. Det finns all anledning för de partier och politiker som är rädda om sina väljare att ta sig en ordentlig funderare på skolfrågan. Den kommer att bli ruskigt het till valet 2010. Dålig kommunal politik och ekonomi sätter våra barns framtid på spel. Det kan inte tillåtas.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kommunen, politiker, skola & lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s