Svenskt öl utesluts från Systembolaget

Den 5 mars skrev Björn Eriksson, Landshövding i Östergötland en debattartikel i Expressen angående hur Systembolaget behandlar ett litet gårdsbryggeri i Östergötland. Systembolaget anser att de inte sålt tillräckliga volymer för att nå upp till den nationella kvoten, och därför ska bort från hyllorna.

Inte precis vad man förväntar sig av ett statligt bolag under en regering som säger sig vilja värna om landsbygd och de små företagen. Läs hela artikeln här: Expressen

Kan det vara rimligt att Systembolaget ska bedra svenska småföretagare på sitt levebröd vilket är precis vad de gör när de stryper den enda försäljningskanal våra inhemska vin och ölproducenter har.

Att den svenska statens monopol gynnar spanska lådviner på bekostnad av lokalproducerat öl ger knappast den effekt som avses. För att Systembolaget ska behålla det stöd som det trots allt har bland en stor del av befolkningen krävs nog att man lättar både på sin ”sekretess” och sitt sätt att välja sortiment. Fram för lokalproducerat av alla sorter, även öl!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Levande Landsbygd, politiker

2 responses to “Svenskt öl utesluts från Systembolaget

  1. Vega

    Det är helt sjukt att Systembolaget ska mobba svenska producenter.

    Gilla

  2. DH

    Lokalproducerat? Kornet i ölen är visserligen odlat i Sverige, men Runöl bryggs i Tyskland. Tycker inte de borde få kalla sig för ett gårdsbryggeri när de faktiskt bara tillhandhåller råvaran och klistrar på etiketter på flaskan. Hur lokalproducerat är det egentligen? Visserligen synd att de försvinner ur monopolet men det finns många svenska småbryggerier som faktiskt brygger i Sverige som man kan stödja istället.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s