Är vi delaktiga i EU?

Så få som 34 procent av EU-medborgarna tänker rösta i EU-valet. Knappt hälften av de tillfrågade svenskarna tänker sig att rösta. Räcker det för att upprätthålla någon form av demokrati eller är detta endast ett forum där respektive lands maktelit kan frottera sig och stångas för att kapa åt sig flest fördelar? Är den svenska befolkningen delaktig i EU? Vad är vårt mål med unionen och vad vet vi om vad våra politiker egentligen uträttar i Bryssel? Vad är egentligen anledningen till att valdeltagandet är så lågt?

Den omedelbara känslan är att besluten tas för långt bort från de människor som ändå blir direkt påverkade i sin vardag. Ur landsbygdsperspektiv blir detta högst påtagligt. Det är svårt att hålla sig uppdaterad om det som händer i parlamentet och våra medier verkar minst lika ointresserade som befolkningen.
Men nu är ju Sverige en del av unionen och även om de fantastiska slagord som en gång fick oss över 50 procentsstrecket i en folkomröstning visat sig vara rätt urvattnade måste vi ändå sova i den säng vi själva bäddat. Kanske är det dags att ta reda på vad som händer i Bryssel och vad våra politiker som kandiderar i EU-valet har tänkt sig att göra när de kommit dit. Har svensk landsbygd en plats i EU?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s