Vad vet vi om EU?

Om man ställer sig frågan ”vad vet jag om EU?” kommer förmodligen de flesta komma upp med svar som ”kostar mycket pengar”, ”bestämmer hur en banan ska se ut”, ”ger bidrag till jordbruket” och ”parlamentet finns i Bryssel”. Men EU påverkar oss mycket i vår vardag med de lagar och regler som instiftas i parlamentet, kanske borde vi veta mer än så?

Snart är det val till EU-parlamentet. Många svenskar har svarat i olika undersökningar att de inte kommar att rösta, de bryr sig helt enkelt inte om EU. Andra kommer att rösta på sitt ”vanliga” parti och somliga på nya partier som just nu har stor framgång, som till exempel Piratpartiet.
Om du tillhör dem som inte tänkt att rösta eller helt enkelt inte vet vad du ska rösta på så kan du få mer information på Europaparlamentets hemsida.

Som landsbygdsbo kan det vara extra viktigt att faktiskt intressera sig för EU frågorna. Mycket av EU:s direktiv och politik påverkar gles- och landsbygd direkt. Inte sällan utformas politiken efter de förhållanden som råder i centraleuropa och stämmer därför inte alltid överens med behoven här i norr.

Det är alltid svårt att engagera sig i saker som känns allt för avlägset och EU känns många gånger som en kolloss vi har svårt att påverka och därför försöker vi inte ens, men det vi kan påverka är vilka som ska representera oss, det svenska folket. Det är den enda gången vi har möjlighet att tala om vad vi tycker och vara med och påverka, då är det viktigt att vi nyttjar våra rättigheter.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under EU, politiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s