Happening i byn!

Den här veckan påbörjades vaccineringen av svininfluensan för allmänheten i Blekinge. I Bräkne-Hoby tog hälsovården bygdegården till hjälp för att kunna ta emot alla. Kl 8.15 (trekvart innan planerad starttid) fanns det redan drygt 120 personer i kö.

45 min före utsatt tid!

45 minuter före utsatt tid!

Men det blev lite av ett antiklimax för många. Endast ca 250 doser kom till Bräkne-Hoby måndag och tisdag, vilket innebar att verksamheten som skulle pågå mellan 9 och 16, tog slut strax efter kl 10. Det var kallt att stå i kö, men stämningen var ändå god och det diskuterades en hel del kring just influensan, om hur riskfylld den egentligen är, hur media har påverkat, osv.

Många med fasta arbetstider hade planerat in ledighet under eftermiddagen, för att upptäcka att de måste försöka göra om proceduren igen. Efter att ha frågat runt bland bekanta verkar ingenting förvåna någon längre. En del verkade dessutom omvärdera vaccinering och kanske strunta i den.

Snabbt och smärtfritt!

Men det fanns några frågor som man inte kunde förstå varför inte myndigheterna tänkt på.

  • Om man har flera barn i olika åldrar innebär det att föräldrarna måste ledsaga vart och ett till olika vaccinationstillfällen och sedan dessutom ta ledigt från arbetet för den egna vaccineringen. Skulle inte en familj kunna vaccineras vi samma tillfälle?
  • Varför kontrollerade man inte om personer i vaccinationskön verkligen hörde hemma på bygdens vårdcentral. Flera menade att personer från grannkommuner eller sommarboende hade dykt upp. Om det funnits doser till alla hade detta inte varit något problem, menade någon.
  • Hade man inte kunnat sköta en bokning av tider via internet? Istället för att ha en gigantisk kö kl 8 hade man kunnat ha ett antal personer som ska komma vid varje hel timme under dagen.

Om det gjorde ont? Nej, sjukvårdspersonalen var fantastiskt trevliga och duktiga och sprutan kändes mindre än en mygga.

1 kommentar

Under Levande Landsbygd

Ett svar till “Happening i byn!

  1. Karl-Erik Rosenquist

    Samma sak hände i Kallinge den 26/11.
    Hänsynslöst mot människor som tar ledigt från arbetet. Hänsynslöst mot människor som får åka flera mil i ogjort ärende.
    Eftersom vaccinet inta tar slut överallt, så kan man undra över hur fördelningen av vaccinationsdoserna sker.
    Det har funnits gott om tid att planera vaccineringen på ett bra sätt. Saknas viljan eller kompetensen?
    Hade inte någon av de välbetalda konsulterna på landstinget kunnat fixa detta?

    Gilla

Lämna en kommentar